I det här inlägget får ni ta del av min och Nellys analys av vår enkät som handlar om Frukost. Vi gjorde hypoteser och funderade mycket kring vad vi trodde skulle framgå i sammanställningarna. Vi analyserade också det faktiska resultatet och vad de olika svaren kunde bero på. Det vi har kvar att göra är att maila ut till alla som ville ta del av resultatet på vår enkät och även skicka ett brev till en person som förmodligen inte har en mailadress. Eftersom han var intresserad och skolan gav oss frankerade kuvert så kommer vi även skriva ut resultatet av enkäterna och posta till honom.
1. Vi analyserade kring hur ofta män och kvinnor äter frukost. Vår hypotes var att kvinnor äter frukost oftare än män men att männen förmodligen äter bättre.
Enligt våra enkäter är resultatet ganska jämnt men det är fler män som äter frukost varje dag. Rent generellt kanske fler män har ett fysiskt krävande arbete och gör då av med mer energi. T.ex snickare, målare, vägarbetare, brandmän och murare. De behöver alltså äta mycket morgon som kväll. I samband med att tjejer i ung ålder tror att de ska gå ner i vikt genom att endast utesluta måltider så kan det också bidra till att färre tjejer äter mindre frukost.
2. Andra frågan vi analyserade var om folk tycker att humöret påverkas av vad man äter/inte äter på morgonen. Vi tror att barn (upp till 12 år) påverkas mest av kosten. Ändrade rutiner kan rubba humöret. Vi tror att det inte spelar någon roll hur gammal man är, utan mycket handlar om vad man haft och har för rutiner. Till exempel äter inte Rebecka frukost och klarar att hålla humöret uppe eftersom hon sedan många år tillbaka skippat den måltiden. Nelly däremot äter frukost varje dag och har alltid gjort det. Hon tycker att humöret påverkas negativt av att inte få i sig energi på morgonen.
Enligt enkäten så tycker de flesta, i alla ålderskategorier, att humöret påverkas av matvanorna på morgonen. Vår slutsats blir alltså att baserat på detta så spelar inte åldern någon roll utan det är helt och hållet ens egna värderingar och vanor som har betydelse.
3. Vi jämförde kaffeberoendet mellan åldrarna 15-50+. Ganska snabbt kom vi båda fram till att beroendet förmodligen är störst i de två äldsta ålderskategorierna. Det beror på att man börjar dricka kaffe när man är äldre och troligen också mer frekvent.
När vi tittar på tabellen så ser vi ett mönster. I första ålderskategorin (15-20) så är det inte många som dricker kaffe på morgonen. Därefter blir det mer jämnt mellan svarsalternativen (ja, nej och ibland). Eftersom vi bara fick svar från 13 personer över 30 år så ger inte enkäterna en rättvis bild av kaffevanorna. Vi båda tror fortfarande att kaffekonsumtionen är högre än vad våra enkäter visar och vi väntade oss att fler vuxna dricker kaffe dagligen.
4. Den sista frågan handlade om folks åsikter kring huruvida frukost är det viktigaste målet på dagen eller ej. Vi tror att de som är äldre är mer erfarna och vet hur viktigt det är att starta dagen på bästa sätt med mycket näring. Därför är det förmodligen fler i de äldre ålderskategorierna som svarat Ja på frågan. Samtidigt kan många elever arbetat med kost i skolan och förstår vikten av det.
Vår analys visade sig vara väldigt lik vår hypotes. Det var fler unga som tyckte att det var viktigt att äta frukost och vi tror att det kan bero på att elever ständigt blir påminda om det. Man har många lektioner i skolan där kost är inblandat. När man blir äldre är det eget ansvar att komma ihåg hur viktiga måltiderna är.
Kommentarer
Frida Nordenstam säger:
Ni har varit mycket ambitiösa och gjort en utförlig och intressant analys, smart att utgå från hypoteser!